Kórtörténet

35 éves nő jobb alsó végtagján vénagyulladás volt több alkalommal. Állómunkát végez, estére az alsó végtagok megdagadnak. Gyakran van „nehézláb” érzése. Melegben, terhelés után, éjszakai pihenés alkalmával a lábszárban izomgörcsök jelentkeznek. 3 éve alakultak ki sebek a jobb alsó végtagon. Kompressziós pólyát nem használt, gyógyharisnyát javasoltak, de azt nem tudta viselni, mert a fájdalmak a végtagban fokozódtak. Többször volt betegállományban, mert a sebek gyulladttá váltak, és orbánc is kialakult két alkalommal.

A sebekre különböző krémeket használt és azt a tanácsot kapta, hogy víz ne érje a sebet. Állapotromlás miatt kereste fel a rendelőt.

Felvételi státusz (2014.09.25.)

Túlsúlyos nő mindkét alsó végtagja megvastagodott. A jobb lábszár belső oldalán az alsó harmadban két fekély látható: egy 3,5×3,5 cm és egy nagyobb 5×6 cm nagyságú. A fekélyek 2.4 mm mélyek, a sebalapokon vaskos, feketés-barna felrakódás van, amely elhalt szövetekből áll. A felrakódás bűzös és nem választható le, mert a mehanikus eltávolítás után vérzés indul meg. A sebszélek kiemelkednek. A seb környéke gyulladt, tapintata tömött, fájdalmas.

Vénás keringési rendellenesség miatti seb esettanulmány 1/1. kép

A sebalapot vaskos, feketés-barna, elhalt szövet fedi. A környezet gyulladt

Doppler vizsgálattal megállapítható, hogy a vénák működése kóros, a vénabillentyűk nem képesek a vénás vért a szív felé vezetni, ezért a vénás vér pang a lábszárnak az alsó harmadában.

Kezelési javaslat

Betadin szappanos lemosás, utána bő vizes öblítés. A sebalapról sebkezelő nővér az elhalt szöveteket óvatosan, szikével és csipesszel fokozatosan eltávolítja, anélkül, hogy vérzést okozna. A sebtisztítást naponta kell végezni.

A sebalapra gél tartalmú sebfedő szükséges. A gél víztartalmánál fogva megpuhítja a sebalapra tapadó elhalt szöveteket, így az eltávolítás könnyebb. A gélre nedvszívó párna kerüljön, mert a seb erősen váladékozik. A speciális sebfedőket a szakorvos írja fel.

Az elhalt szövetek leválasztása után, alginát tartalmú sebfedő javasolt, amelynek az a feladata, hogy a gennyes váladékot magába szívja és fokozatosan megtisztítsa a sebalapot. Az alginát sebfedő ne kerüljön az ép bőrre, mert azt kiszárítja és a seb megnagyobbodásához vezethet. A váladékozás csökkenése után 2-3 napos kötéscsere is elégséges. Ezt az orvos állapítja meg az seb állapotának az ellenőrzésekor.

Diagnózis

Krónikus vénás elégtelenség. Felületes trombozis utáni állapot. Nem gyógyuló lábszársebek

 Kórlefolyás

2014.11.03.

A sebalap feltisztult és megindult a sebalapon a szövetek újraképződése. Jellemző az élénkvörös, vérbő szövet, amely a jó vérellátáshoz szükséges, újonnan képződött vérereket tartalmaz. A váladék ellen javasolt a környező bőrterületet híg pasztával védeni.

Vénás keringési rendellenesség miatti seb esettanulmány 1/2. kép

A granulálódó sebalap élénkvörös, vérbő, újonnan képződött szövetet tartalmaz. A váladék maceráló hatásától a sebkörnyéket híg paszta védi

Kezelési javaslat

A sebalapra javasolt kolloid tartalmú sebfedő, nedvszívó párna, kötésrögzítés. A kötésváltás gyakorisága a váladékozás erősségétől függ. Bő váladékozás esetén 2 naponta, illetve akkor kell kötést cserélni, ha a kötésen a váladék átszivárog.

Vénás elégtelenség okozta sebek kezelésénél nélkülözhetetlen a kompressziós pólya alkalmazása. A pólyák elősegítik a vénás keringés javulását azáltal, hogy nyomást gyakorolnak a lábizmokra. Ezáltal segítik az izompumpát, amely szükséges a vénák normális működéséhez. Egy végtagra 5 db kompressziós pólya írható fel: 1 db 8 cm-es és 4 db 12 cm-es rövid megnyúlású kompressziós pólya szükséges. A szakszerű pólyázást a betegnek vagy hozzátartozójának is meg kell tanítani.

2015.01.10.

A sebek jó ütemben gyógyultak. A kisebb seb heggel gyógyult. A nagyobb seb alapja vérbő, 1 mm mély, a szélek menetelesek, ami azt jelenti hogy a hámosodás folyamatos. A hegeket fedő hám vékony, sérülékeny. A sebkörnyék tömött tapintatú, barnásan elszinezett. A barnás szín abból adódik, hogy a sérült erekből vörösvérsejtek jutnak a szövetekbe.

Vénás keringési rendellenesség miatti seb esettanulmány 1/3. kép

A seb jó ütemben hámosodik. A környezet barnásan elszinezett, tömött tapintatú

Javasolt kezelés

A Betadin szappanos lemosás és bő vizes öblítés után a sebkörnyéket híg pasztával kell védeni, hogy a sebváladék ne macerálja az ép hámot. A sebre krémmel átitatott háló és nedvszívó, majd kötésrögzítés javasolt. A kompressziós pólyákat folyamatosan kell alkalmazni. Javasolt vénás torna végzése, séta a kompressziós pólyában.

Összefoglalás

A leggyakoribb tévhít a sebkezelésben, hogy a sebet nem szabad vízzel lemosni. A sebkezelésben a legfontosabb az elhalt szövetek eltávolítása, és a fertőzés leküzdése fertőtlenítő oldatokkal és minden kötésváltásnál bő vizes sebtisztítással. A szakszerű sebkezelésben az un. nedves sebkezelést kell alkalmazni, mert ez a módszer gyorsítja a sebek gyógyulását, csökkenti a kötésváltáskor a fájdalmat.

Amikor nem szükséges már a kötésváltás naponta, és a beteg alkalmas arra, hogy önmaga elvégezze kezelést, akkor a beteget meg kell tanítani a kezelésre, a sebfedők megfelelő használatára, a kompressziós pólyák szakszerű alkalmazására. A seb gyógyulása után orvosi gyógyharisnya javasolt.