Kórtörténet

2004 óta ismert 2-es típusú diabetes mellitus. 2013-ban a bal lábon Achilles ín műtét. Cukorbeteg cipője nincs. 2013-ban a jobb láb 2. ujjának amputálása.

A cukorháztartás kóros, amely a cukorbetegség nem megfelelő gyógyszeres kezelésre és a nem megfelelő diétára utal. HbA1C a terapiás tartomány kétszerese 82,0 mmol, a referencia tartománynak (ref.20-42). Sebek kb. 5 hete képződtek, a lábon és az ujjakon hólyagok alakultak ki, majd a hólyagfedél leválása után sebek keletkeztek.

Megelőző kezelés: Betadine ecsetelő és ezüst impregnált háló!!, folyamatos állapotromlás.

Felvételi státusz (2016.05.31.)

A jobb lábon a 2. ujj hiányzik. A lábfej csontos szerkezete deformált. Hallux valgus (bütyök képződés), a láb csontos tapintatú, a boka területén ugyancsak csontos átalakulás, a láb laterálisan kifelé dől.

Kalibrált hangvilla 4.4 jelzésnél a vibrációs érzés kiesését jelzi.

Valamennyi ujjon hámfosztott területek, a külső lábélen, 5x 2,5 cm nagyságú 1-2 mm mély seb, amelyet megvastagodott hám vesz körül.

Cukorbeteg láb esettanulmány 1/1. kép

A lábcsontok károsodását jelzi a kóros lábtartás. A lábtartás következtében kialakult kóros nyomáspontok helyén sebek keletkeztek

 

Cukorbeteg láb esettanulmány 1/2. kép

A lábujjakon és a láb külső talpi szélén a kóros nyomás miatt sebek alakultak ki

Az 1. ujj talpi felszínén barnásvörös varral fedett erosio van.

Cukorbeteg láb esettanulmány 1/3. kép

Az I.-es ujjon vaskos pörkkel fedett felületes seb van

A lábujjak között fehér színű, nedvező maceráció látható.

Diagnózis

Diabetes mellitus (2-es típus). Csontdeformitás (Charcot láb). Nem gyógyuló krónikus sebek. Lábujjak között maceráció

Kórlefolyás

A lábat nem szabad áztatni. Az áztatás folyamán a hám fellazul és a talpról, a lábujjak közötti területekről baktérumok és kórokozó gombák kerülnek a sebekbe. A tisztítsa helyes módja a Betadin szappanos lemosás és utána bő vizes öblítés. A vizes öblíts azért szükséges, mert a szappan lúgos hatását el kell távolítani, mert a lúgos szappanmaradékok károsítják a hámot. A nedves bőrt gézlappal óvatosan szárazra kell „tapogatni”, a sebet nem szabad letörölni. A sebet a mosás után Betadin ecsetelővel kell fertőtleníteni.

A sebekre vaselinnal átitatott háló javasolt. A váladék minimális, gézlap fedésnek elegendő, kötésrögzítés. Kezelés két naponta. Sebkezelő nővér tanítja meg a beteget/vagy hozzátartozót, hogy milyen módon történjen a kötéscsere.

2016.06.14.

A bal lábélen lévő seb nagysága csökkent (3×1,0 cm), a környező gyulladás megszűnt, a sebalapon granzlációs szövet van, a sebszél meneteles, jó ütemű hámosodás jele.

Cukorbeteg láb esettanulmány 1/4. kép

A kezelés hatására jó ütemben hámosodó sebek láthatók

Az I.ujj talpi felszínén csökkent a pörk nagysága, ami a szövetújraképződés jele.

Cukorbeteg láb esettanulmány 1/5. kép

A gyógyuló sebeket csökkent mennyiségű pörk fedi

Összefoglalás

A láb csontos átalakulása feltűnő: a láb kifelé dől, ez az oka, hogy a külső lábélen a kóros nyomás következtében seb alakul ki. A lábujjak helyzete is kóros, a megváltozott lábtartás miatt nekinyomódnak a cipőnek. A kóros nyomáspontok területen alakulnak ki a sebek. A csontok a láb idegrostjainak a károsodása következtében „felpuhulnak”, kóros törések alakulnak ki, a csontok és az ízületek is elmozdulnak, majd újra összecsontosodnak. Ez az átalakulás a láb alakját megváltoztatja, átrendeződik a láb szerkezete. A lábnak az egész test súlyát kell viselnie és mozgatni, amely egészséges lábon egyenletesen oszlik el. A kórosan átalakult, új szerkezetű láb esetében azonban a járásnál egyes pontokra terhelődik az egész testsúly, amely az eredeti nyomás 50-100-szorosa is lehet. Ezt a csontos átalakulást Charcot lábnak nevezik.

Ezeket a pontokat nevezik kóros nyomáspontoknak, mert a láb olyan helyeken érintkezik a talajjal és a lábbeli anyagával is, amely egyébként nem történne meg és a többszörös súly nagy nyomása sebeket hoz létre. A sebek kialakulása gyakori. A szakszerű sebkezelés átmenetileg javítja az állapotot és elősegíti a sebgyógyulást. Tehermentesítő speciális cukorbeteg cipő célja a kóros nyomáspontok területén a járáskor a lábra nehezedő nyomás kivédése. A speciális cipő viselése nélkül a sebgyógyulás nem következik be illetve gyógyulás esetén a sebek kiújulnak.

A cukorbetegek gyakran hárítják a tehermentesítő cipő viselését. Az orvos fontos feladata, hogy a beteget meggyőzze a speciális cipő viselésének szükségességéről.