Kórtörténet

85 éves nő esete. Ismert és kezelt kettes típusú diabetes mellitus. Trauma következtében (otthoni baleset) seb alakult ki a bal lábszár feszítő felszínén. Betadin kenőcsöt és gézlapot használt. Javulás nem következett be. Ambulanciánkat azért kereste fel, mert a lábszáron lévő seb 8 hónapja nem gyógyult meg.

Felvételi státusz: (2015.10.13.)

A lábon az artériák alig tapinthatóak. Rákérdezésre elmondja, hogy hosszabb szakaszon a járás fájdalmas, meg kell állnia. A nagy erek szűkületét az érfestéses vizsgálatok kizárták.

A bal lábszár feszítő felszínén, a középső harmadban 6×4 cm nagyságú , felületes seb látható. A sebalapon málnaszemekhez hasonló élénkvörös sarjszövet van.

Érszűkület okozta seb esettanulmány 1/1. kép

A lábszár feszítő felszínén, a középső harmadban 5×4 cm nagyságú, éles határú seb van (2015.10.13.)

Nagyobb nagyítással jól látható, hogy a sarjszövet a seb feltelődését szolgálja, ez teszi lehetővé, hogy a hám folyamatosan befedje a sebet. A sebszélek menetelesek, ami hámosodást jelzi. A környék nem gyulladt.

Érszűkület okozta seb esettanulmány 1/2. kép

Nagyobb nagyítással látható az élénkvörös, sarjszövet a sebalapon

Kalibrált hangvilla vizsgálat nem bizonyította bőridegek károsodását.

Diagnózis

Kis bőrerek szűkülete. Diabetes mellitus (2-es típus). Nem gyógyuló krónikus seb.

Kórlefolyás

A seb Betadin szappanos lemosása, utána bő vizes öblítés. A sebre kenőccsel impregnált háló javasolt. 2 hetes kezelés után a szélekről jó ütemű hámosodás észlelhető. A kötszerváltást 2-3 naponta kell végezni. A kis erek szűkületével kisért seb nem váladékozik, ezért nedvszívó párna nem szükséges. A seb kötözésének módját a betegnek megtanítottuk.

2016.01.15. kontroll

A seb heggel gyógyult. A hegen azonban a sebváladék, az alkalmazott krémek maradékai és hámsejt maradványok miatt felrakódás alakult ki.

Érszűkület okozta seb esettanulmány 1/3. kép

A seb begyógyult, de a heg felszínét sárgás-barna pörk fedi

Ennek eltávolítása szükséges: néhány perces borogatás után a felrakódás fellazul és csipesszel eltávolítható. Ekkor jól látható, hogy a gyógyult seb felszínén az újonnan képződött hám elvékonyodott.

Érszűkület okozta seb esettanulmány 1/3. kép

A pörk leválasztása után a gyógyult, elvékonyodott hámmal fedett terület van (2016.01.05.)

Az elvékonyodott hám sérülékeny, ápolást igényel, pl.Cremor Refrigerans (recept nélkül kapható). Az elvékonyodott hám védelmét szolgálja a rendszeres krémezés.

Összefoglalás

Az idős korban gyakran jellemző a kis bőrrerek szűkülete. A vérellátás enyhe zavara lassítja a sebgyógyulást. A hámosodás elősegítésére a megfelelő sarjszövetet mutató sebalapon, javasolt az un. nedves sebkezelés alkalmazása. A beteg esetében az előzetesen alkalmazott száraz gézlap lassítja a hámosodást. Ennek az okai:

  • a seb a gyógyuláshoz nedves közeget igényel
  • a gézlap kiszárítja a sebalapot
  • a száraz sebalapon elpusztulnak azok a sebváladékban található anyagok, fehérjék (növekedési faktorok), amelyek elősegítik a sebgyógyuláshoz szükséges új szövetek képződését
  • a kötéscserénél a száraz gézlap eltávolítása fájdalmas
  • a kötéscserénél a száraz gézlap eltávolítja az újonnan képződött sejteket

A nedves sebkezelés azt jelenti, hogy a kenőccsel átitatott háló elősegíti a szövetek nedvesen tartását, és felgyorsítja a sebgyógyulást.

A gyógyult, elvékonyodott bőr felszínén pörk alakult ki (3.kép), amelyet óvatosan el kell távolítani, mert a pörk alatt baktériumok vannak és ez a tény a seb újraképződéséhez vezethet.

A cukorbeteg bőr védekezőképessége a baktérium fertőzések ellen, és a seb gyógyhajlama csökkent. A seb gyógyulása után az elvékonyodott bőr ismételten sérülhet. Fontos, hogy a beteg tudja, hogy bőrét folyamatosan kell ápolni. A beteg tájékoztatásához hozzátartozik, hogy a legkisebb hámhiány esetén azonnal orvoshoz kell fordulnia.