Érszűkület okozta krónikus sebek

Érszűkület eredetű fekély akkor alakul ki, ha az ütőerek (artériák) szűkebbé válnak. Ez azt jelenti, hogy a szűkebb ereken nem kerül megfelelő mennyiségű oxigénben és tápanyagokban gazdag vér az ellátandó területre. A megfelelő ellátás nélkül a szövetek károsodnak és abban az esetben, ha hossszabb ideig áll fenn az elégtelen vérellátás, akkor a szövetek elhalnak, sebek keletkeznek.

Korai tünetek

Már igen korai állapotban jelentkezik járáskor a fájdalom. A beteg rákérdezésre elmondja, hogy bizonyos távolság után meg kell állnia, mert éles, hasító fájdalmat érez. Ez kb. 150-200 méter távolság. A fájdalom azért alakul ki, mert az erek szűkülete miatt a szövetek nem kapnak elegendő oxigént és tápanyagot. Már ilyenkor kell jelentkezni a panaszokkal a háziorvosnál, és érbetegséggel foglalkozó specialistához (angiologus) kell fordulni.

Amennyiben a betegséget nem kezelik, akkor súlyosbodnak a tünetek és a fájdalom már nyugalomban is jelentkezik.

Az állapot további súlyosbodására utal, hogy az érszűkületes beteg éjszaka lelógatja a lábát az ágyról és ülve alszik. Ennek az a magyarázata, hogy fekvéskor a láb felemelése már a minimális vérellátást is lehetetlenné teszi a végtagban. A láb lógatásakor a szűk ereken is leszívárog valamennyi vér a lábakba.

Az érszűkület okozta seb kialakulása

A seb akkor keletkezik, ha a vérellátás annyira megromlik, hogy a szövetek nem kapnak táplálékot és elhalás követezik be. A fekély megjelenése leggyakoribb a csontos alap felett, mert ott a bőr nekinyomódik a csontnak és ez tovább szűkíti az ereket és rontja a vérellátást. A fekély alapja száraz, a seb széle gyulladt, bevérzett. A láb hűvös tapintatú, a bőr kékes árnyalatú, duzzadt, fájdalmas.

A sebek a bokacsontok felett, a lábszár külső felszínén és a lábujjak végén alakulnak ki.  A súlyos szövetelhalás esetén a szövetek feketésen elszínezettek.

Érszűkület okozta seb a boka felett

A seb jellemzően a csontos alap felett alakul ki. Gyakori kialakulás a bokacsont felett. A seb környéke gyulladt.

Az érszűkület következtében kialakult seb a lábszár külső felszínén gyakori

Az érszűkület következtében kialakult seb a lábszár külső felszínén gyakori.

Érszűkület következtében kialakult seb II.

A lábujjon jelentkező seb a végartériák szűkületét jelzi.

Érszűkület következtében kialakult seb IV.

A lábujjak feketésen elszínezettek, ez az érszűkület miatti szövetelhalás jele.

Az érszűkület kezelési lehetőségei

A kezelést a tünetek jelentkezésekor azonnal meg kell kezdeni. Az artériás szűkület kezelésére több lehetőség van: a szűkült erek tágítása, a beszűkült érszakaszok érsebészeti pótlása és gyógyszeres kezelés is sokrétű és eredményes.

A tünetek korai felismerése fontos és az erek kezelésével foglalkozó szakemberhez angiologushoz, érsebészhez kell fordulni.