Kórtörténet

75 éves nő, évek óta észleli az alsó végtagok megvastagodását, amelyet nem kezeltek és ami évek alatt fokozatosan súlyosbodott. A kialakult nyiroködéma nem került felismerésre és a nyiroködémát nem kezelték. Elsősorban a boka és a lábszár területén fokozódott az ödéma, ami a cipők viselésében is panaszt okozott, két számmal nagyobb cipőt kellett viselnie. A beteg azt gondolta, hogy a lábdagadást esetleg a magas várnyomás és a kezelt szívritmuszavar okozza.

2014.szeptemberben a bal alsó végtagon orbánc alakult ki. Hosszadalmas szisztémás antibiotikum kezelésben részesült (Augmentin, Dalacin) mert a gyulladásos tünetek nem javultak. Néhány hét után a bal lábszáron és a belboka felett fájdalmas területeket észlelt. Az orvosi vizsgálat feltárta, hogy tályogok keletkeztek, amelyeket sebészeten megnyitottak. Bőrgyógyászati rendelőben különböző kenőcsös kezeléseket kapott, de a sebek nem gyógyultak.

Felvételi státusz (2014.10.28)

A bal lábszár, a boka és a láb területén nyiroködéma volt, az ödéma tartotta az ujjbenyomatot. A belboka melletti területen 2 db 2,0 cm és 1,5 cm nagyságú szövethiány volt, amelyek 1 cm mélyek voltak. A seb szélein és a sebüregben lévő vaskos, gennyes lepedék, leválasztása fájdalmas volt.

Nyiroködéma esettanulmány 1/1.kép

A nyiroködémás bal alsó végtagon orbánc keletkezett, ennek következtében tályogok majd gennyel fedett sebek alakultak ki. (2014.10.28.)

A sebüreg vízzel való átöblítése után a sipoly járatok mélyebb részéről mintavétel (leoltás) történt bakteriologiai vizsgálat céljából. Az antibiotikum kezelés előtt mindig meg kell határozni, hogy milyen baktérium okozza a fertőzést és az a baktérium milyen antibiotikumra érzékeny, azaz milyen antibiotikum alkalmazása segíti a baktériumok elpusztítását.

Eredmény: több különböző baktérium tenyészett ki és az antibiotikum érzékenység alapján kapott antibiotikum kezelést. Fontos, hogy az orvos által felírt antibiotikumot az ajánlott adagolásban és az ajánlott ideig szedje a beteg.

Diagnózis

Krónikus, kezeletlen nyiroködéma az alsó végtagokon. Erysipelas (orbánc) kialakulás a bal alsó végtagon. Tályogképződés, majd a tályog feltárása után sipolyok keletkeztek, melyeken keresztül a tályog gennyes váladéka a felszínen ürült. A sipolyok területén sebek alakultak ki.

Kórlefolyás

Elsődleges a sebekben lévő elhalt szövetek és a gennyes váladék eltávolítása. A sebtisztítást sebkezelő nővér végzi, a sebet Betadin oldattal kell átöblíteni majd a fertőtlenítővel átitatott gézcsíkkal kitamponálni. A kezelést 2 naponta végzik.

A sebváladék macerálhatja a sebek környékét, ezért steril nedvszívó sebpárna szükséges, olyan nagyságban, amely a sebeket elfedi. A nedvszívó pálya magába szívja a váladékot, megakadályozza hogy a sebváladék a környező hámot feláztassa. A nedvszívó sebpárnát nem szabad elvágni, mert akkor a sebváladék „megszökik”, kicsurog a vágott területen és a kötszer nem éri el a kívánt váladékgyűjtő hatást, a sebkörnyék macerálódik, ami lassítja a sebgyógyulást. Kötésrögzítővel fejezhető be a kezelés.

A gennyes váladékozás megszűntéig két naponta kell a sebkezelő szakápolónak ellátnia a sebet. Közben meg kell tanítani a betegnek vagy a hozzátartozónak a sebkezelés lépéseit. A seb állapotától függően a későbbiekben 4 vagy akár 5 naponta is elegendő lehet a kötéscsere.

2014.11.18. kontroll

A sipolynyílás és a látható sebüreg feltisztult, megszűnt a váladékképződés.

A fájdalom és a seb környékén a gyulladás megszűnt.

A sebszájadékok hosszabbak és szélesebbek lettek: 3,0 x2,0 cm illetve 2×1 cm. Ennek az a magyarázata, hogy az elhalt szöveteket és sebszéleket el kellett távolítani.

Nyiroködéma esettanulmány 1/2.kép

A mehanikus tisztítás, váladékszívó sebfedők alkalmazása után élénkvörös, újonnan képződött szövet van a sebüregben. (2014.11.18.)

Kezelési javaslat

Továbbra is a sebüreg öblítése Betadin oldattal, majd a sebüregbe a váladékot felszívó (alginát tartalmú) sebfedő. Az akut gyulladás megszűntével megkezdhető az ödémamentesítés, ami rövid megnyúlású kompressziós pólyákkal történik. A boka területén 1 db 8 cm-es, onnan a térdig 2 db 12 cm-es pólya szükséges. A pólyában ésszerű testmozgás, vénás torna végzése szükséges. A kompressziós pólya és a mozgás biztosítja az izompumpát, amely segíti a nyiroködéma kiürülését a szövetekből.

A kompressziós pólya alkalmazását meg kell tanítani a betegnek vagy a hozzátartozónak, ha a beteg önállóan nem képes a pólya felhelyezésére.

2015.01.06. kontroll

A tályogüreg fokozatos záródásával megváltozott a kezelés. Bő vizes lemosás és Betadin ecsetelős fertőtlenítés után a felületes sebre olyan a hámosodást elősegítő, krémmel impregnált háló alkalmazható, amely nedvesen tartja a frissen hámosodott felszínt és a felületes hámhiányt. Nedvszívó nem szükséges, csak öntapadós kötésrögzítő.

Nyiroködéma esettanulmány 1/3.kép

Az elhalt szövetek folyamatos eltávolítása magyarázza a sebüreg megnagyobbodását. A tályogüregek feltelődtek, a hámosodás van a sebszélek mentén (2015.01.06.)

2015.03.03. kontroll

A kezeletlen nyiroködémában súlyos szövődményként kialakult tályog, majd a tályog megnyitása utáni mély seb feltelődött és a seb heggel gyógyult.

Nyiroködéma esettanulmány 1/4.kép

A sebek besüppedt heggel gyógyultak. A nyiroködéma csökkent (2015.03.03.)

Továbbra is szükséges bőrápolás (pl. Ung.Refrigerans FoNo, amely recept nélkül kapható) és az ödémamentesítő kezelés folytatása. A kompressziós pólyákat fél évente kell ismételten felírni. A pólyában vénás tornát kell végezni.

Amennyiben a mobilis (ujjbenyomatot tartó) ödémafolyadék kiürül, a pólya használata kiegészíthető kompressziós harisnya alkalmazásával.

Összefoglalás

A bemutatott esetből levonható következtetések:

  1. a klinikai tünetek alapján az ödémás beteg által is könnyen felfedezhető nyiroködémával orvoshoz kell fordulni, és már a korai stádiumban kezelni kell
  2. a kezeletlen nyiroködéma területén gyakran alakul ki bőrfertőzés, orbánc, amelyeket baktériumok okoznak
  3. a kezeletlen nyiroködémás területen nem érvényesül a szervezet védekezőképessége, és ez az oka, hogy nagyon súlyos lefolyásúak ezek a fertőzések. A súlyos gyulladás miatt a szövetek szétesnek és ezért sebek alakulnak ki
  4. a szakszerű sebkezelés mellett ödémamentesítő kezelés is szükséges
  5. a betegnek meg kell tanítani a sebkezelés módját és az ödémamentesítést szolgáló kompressziós pólyák szakszerű alkalmazását
  6. a sebgyógyulás utáni rendszeres kontroll – fél évente – biztosítja a tartós tünetmentességet