Krónikus sebek

Cukorbeteg lábon kialakult sebek

Cukorbeteg láb

A cukorbetegség hosszabb idejű fennállása során fokozatosan mennek tönkre a láb bőrét behálózó idegek, így a láb érzéketlenné válik, kialakul a diabéteszes lábra jellemző neuropátia. Károsodnak az erek is, ami jelentősen csökkenti a bőr védekező- és regenerációs képességét. Ez idővel a bőrfelület elhúzódó fertőzéseihez, bőrkeményedések kialakulásához, majd kisebb sebek kialakulásához vezet, amelyeket a láb érzéketlenné válása miatt sokszor észre sem vesznek a betegek. A sebek – a láb vérkeringésének további fokozatos romlása miatt (angiopátia) – egyre súlyosabbá válnak, a mélybe terjednek, a csontokat is elérhetik – és csökkennek vagy megszűnnek a gyógyulás esélyei.

Nyiroködémában kialakult sebek

Nyiroködémában kialakult sebek, fekélyek

A nyiroködéma és a nyiroködémában keletkező sebek kialakulásának a megértéséhez szükséges a vér-, és nyirokkeringés legfontosabb működési törvényeinek a megértése. Akkor, ha az ütőéren több anyag kerül valamely szervünkbe, mint amennyit a visszerek onnan vissza tudnak szállítani, akkor a folyadék a szövetekben felhalmozódik, ami ödémát (folyadék lerakódás a szövetekben) okoz. Nyiroködéma esetében az vezet a sebek kialakulásához, hogy a hám megsérül, folyamatos irritációnak van kitéve, mert a szöveteket feszítő nyirokfolyadék „szétfeszíti a hámot”. A nyirokfolyadék a felszínre tör, feláztatja, macerálja a hámot.

Érszűkület okozta krónikus sebek

Érszűkület okozta fekély

Érszűkület eredetű fekély akkor alakul ki, ha az ütőerek (artériák) szűkebbé válnak. Ez azt jelenti, hogy a szűkebb ereken nem kerül megfelelő mennyiségű oxigénben és tápanyagokban gazdag vér az ellátandó területre. A megfelelő ellátás nélkül a szövetek károsodnak és abban az esetben, ha hossszabb ideig áll fenn az elégtelen vérellátás, akkor a szövetek elhalnak, sebek keletkeznek.

Vénás keringési elégtelenség okozta sebek

 Vénás keringési elégtelenség okozta fekély

Az alsó végtag visszereinek (vénáinak) működési elégtelensége gyakori. A visszérbetegség nők esetében 25–33%-ban, férfiaknál 10–20%-ban fordul elő. A betegség gyakorisága sok okkal magyarázható: túlsúly, elégtelen mozgáskultúra, gyógyszerek, nehéz fizikai munka, dohányzás, stb. A súlyos vénás elégtelenség szövődményeként az alsó végtagon fekélyek jelenhetnek meg, melyek megfelelő kezelés hiányában nem tudnak begyógyulni. Centrumunkban a vénás elégtelenség okozta sebeket, fekélyeket szakszerűen ellátjuk, legmodernebb kezeléseink segítségével akár a teljes gyógyulás is elérhető.