Lökéshullám-terápia: egy új és hatékony lehetőség a krónikus sebek kezelésében

A lökéshullám-terápiának nevezett eljárással – a hagyományos sebkezelő módszerekkel kiegészítve – igen látványos eredmények érhetőek el a sebgyógyulásban. A több, heti gyakoriságban alkalmazott kezelésekből álló terápia során látványosan és fokozatosan csökken a seb nagysága és mélysége. A seb begyógyulása is bekövetkezhet. A gyógyulásnak természetesen akkor van a legnagyobb esélye, ha a seb korai állapotban kerül felismerésre és kezelésre. A lineáris lökéshullám terápia segítségével meggyógyítható és hosszú évekig olyan egészséges állapotban őrizhető meg a cukorbeteg láb, amellyel megfelelő életminőségben lehet élni!

Hogyan javít a cukorbeteg láb állapotán a lökéshullám-terápia?

A lökéshullám-terápia eredményessége annak köszönhető, hogy éppen azt a problémát képes hatékonyan befolyásolni, amely miatt nem gyógyulnak be az egyre nagyobb területet elfoglaló sebek.

A kezelés során alacsony intenzitású, nagy energiájú hanghullámok irányulnak a nem gyógyuló, hosszú ideje fennálló sebek területeire. A módszer sebgyógyulást ösztönző hatásának alapja röviden három hatásban foglalható össze:

 1. a nagy energiájú hanghullámok hatására új erek képződése indul meg a sebek területén
 2. a cukorbetegség miatt károsodott hajszálerek tágabbá válnak
 3. a vérerek falán könnyebben jutnak át a szövetek újraképződéséhez szükséges anyagok.

Számos kutatás foglalkozik a lökéshullám-terápia sebgyógyulást elősegítő hatásainak a vizsgálatával. A cukorbeteg láb sebeinek a gyógyulása többféle, az élő szöveteket sejtszinten érintő folyamat eredményeként valósul meg: a nagy energiájú hanghullámok egyaránt serkentik a sejtosztódást, azaz új sejtek kialakulását, a sejtnövekedést, a sejtek vándorlását, a sejtek egyik fő alkotórészének a fehérjéknek az újraképződését, és ezáltal megakadályozzák a szövetek további elhalását.

A lökéshullám kezelés hatásának kutatása során sok olyan adat vált ismertté, amelyek feltárták azokat a molekuláris szinten zajló folyamatokat, amelyek a sejtek felszínén, az erek falában és a sejtek közötti szövetekben zajlanak és a sebgyógyulást segítik elő:

 • fokozódik olyan fehérjék un. növekedési faktorok termelődése, amelyek az erek
  újraképődését serkentik (vascularis endothelialis növekedési faktor = VEGF),
 • fokozódik a sejtek közötti kötőszövetek létrehozásáért is felelős sejttípus (fibroblasztok) termelődése,
 • fokozódik az erek falának egyes sejtjeit létrehozó egyik őssejt-típus (mesenchymális őssejtek) termelődése,
 • fokozódik a helyi vérkeringés, és visszaszorulnak a krónikus gyulladást fenntartó folyamatok,
  a baktérium fertőzések kialakulását elősegítő hatások csökkennek.

A lökéshullám-terápiáról összességében tehát elmondható, hogy minden egyes kezelési alkalmat követően javul a láb vérkeringése, amely a sebek gyógyulási folyamatainak beindulásához vezet.

A sebek jól látható javulást mutatnak, amelynek elérése már egy néhány hetes kezelést követően is lehetséges: a bőrszövetek fokozatosan újraképzőnek, a sebek feltelődnek és a hámosodás is megindul. A teljes sebgyógyulás nem minden esetben lehetséges, de a kezeléssel megelőzhető a vérkeringés teljes megszűnése és a szövetek ennek következtében történő fokozatos elhalása, a seb állapotának súlyosbodása.

A lökéshullám-terápia alkalmazása minden olyan esetben javasolható, amikor a cukorbetegeknél előforduló érkárosodás – angiopátia – következtében a lábon sebek alakulnak ki, amelyek 6-8 hét alatt nem gyógyulnak be. Amennyiben csak a kis bőrerek károsodtak és a nagy erekben nem alakult ki súlyos érszűkület vagy érelzáródás, akkor a vérkeringés állapota jó eséllyel jelentősen javulni fog, így újra beindulnak azok a sebgyógyulási folyamatok, amelyek az erek károsodása miatt korábban lehetetlenné váltak.

A lökéshullám-terápia mellett a hagyományos sebkezelési módszerek alkalmazása is szükséges, csak így érhetőek el jó eredmények.

A lökéshullám-terápia klinikai vizsgálatának eredményei

A lökéshullám-terápia hatékonyságát elemző klinikai vizsgálatok egyikében – egy 20 hetes kezelési időtartamot követően – a betegek több mint 50 százalékánál teljes sebgyógyulást tapasztaltak a lökéshullám-terápiával és a hagyományos sebkezelő módszerekkel egyaránt kezelt csoportban. Ugyanez az arány a kizárólag hagyományos sebkezelésben részesített betegeknél mindössze 30 százalék volt. A sebek gyógyulási ideje a lökéshullám-terápiával is kezelt betegeknél átlagosan 60 nap volt, szemben a másik csoport átlagosan 80 napos gyógyulási idejével.

Elmondható, hogy a lökéshullám terápia eredményei nagyon meggyőzőek.

Fontos hangsúlyozni, hogy a klinikai vizsgálatok során alkalmazott „hagyományos sebkezelő módszerek” a jelenleg elérhető leghatékonyabb sebkötözési eljárásokat jelentik, amelyekhez a magyar betegek is hozzáférhetnek, amennyiben a kötszereket szakszerűen alkalmazzák.

Hol érhető el és mennyibe kerül a lökéshullám-terápia?

A lökéshullám-terápiát Magyarországon ma még nem alkalmazzák széles körben: a cukorbeteg láb kezelése jelenleg még nagyrészt a sebek hagyományos úton történő kezelésére korlátozódik. Az Istenhegyi Magánklinika Sebkezelő Centruma úttörő szerepet tölt be a kezelés magyarországi bevezetésében.

Mit kell tennie, ha a saját vagy valamely hozzátartozója tüneteit a sebek hagyományos ellátása mellett lökéshullám-terápiával is szeretné kezeltetni?

A kezelésre való alkalmasság vizsgálatához, majd a terápiában történő részvételhez jelentkezzen be az Istenhegyi Magánklinika elérhetőségein, ahol előzetes időpont-egyeztetést követően tudjuk Önt vagy hozzátartozóját fogadni. Klinikánkon a nem gyógyuló sebek kezelésének nemzetközileg is elismert specialistája, prof. dr. Daróczy Judit kezeli a betegeket. A professzor asszony hosszú évek óta foglalkozik a cukorbetegeknél és más okokból (vénás betegségek, nyiroködéma) előforduló, nehezen gyógyuló sebek kezelésével, így a hagyományos sebkezelésben széleskörű gyakorlattal és tapasztalatokkal rendelkezik.

Tisztelt Istenhegyi Klinika!

Köszönetet szeretnék mondani a férjem lökéshullám-terápián kapott kezeléséért. A három lábujján kialakult begyulladt, vérző, váladékozó sebek a kezelés hatására szinte teljes mértékben meggyógyultak, ezzel együtt a fájdalom is megszűnt. E kezelés előtt igen sok helyen voltunk, de hatásos eredményt nem sikerült elérnünk. Köszönetet mondunk Daróczy Judit Professzor Asszonynak a vizsgálatért és a lökéshullám kezelés lehetővé tételéért. Ezúton köszönjük meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak is, hogy a kezelés térítési díját egyedi méltányosság keretében teljes mértékben átvállalta. Férjem a lökéshullám-terápiát az Istenhegyi klinikán kapta, ahol a kezelését végző szakemberek maximálisan fontosnak tartották a gyógyulását. Aki a cukorbetegség hasonló szövődményével küzd, bátran keresse ezt a terápiás kezelést, mert valóban nagyon hatásos!

Köszönettel: Patainé Guba Katalin

Küldje be sebének fotóját!

Tisztelt Érdeklődő!

Tisztában vagyunk vele, hogy a krónikus sebbel élők egy részének nehézkes a közlekedés, így az alábbi űrlap segítségével beküldheti nekünk a sebéről készült fotót. A maximális küldhető fileméret 2MB.

A képet elküldheti csatolt file-ként emailben is az info@sebkezeles.com címre, ha az Ön számára az egyszerűbb.

A fotó kiértékelése után a megadott telefonszámon visszahívjuk Önt és tájékoztatjuk a lehetőségekről.

  A lökéshullám terápia hatása képekben

  P. Dávid 5 éve fennálló cukorbeteg lábsebeinek kezelés lökéshullám terápiával

  Sebkezelő Centrumunk egyik első páciensének lökéshullám kezeléséről készült fotóinkon jól látható, hogy a krónikus sebek a terápia hatására szépen begyógyultak.

  P. Dávid cukorbeteg láb seb jobb láb 2015.09.15.

  A jobb láb II. ujján leválaszthatatlan szaruréteggel fedett terület

  P. Dávid cukorbeteg láb seb bal láb 2015.09.15.

  A bal lábon az I. ujj talpi felszínén fekete pörkkel fedett seb. A III. ujj talpi feszínén vérző, gennyes lepedékkel fedett seb

  P. Dávid cukorbeteg láb seb jobb láb 2016.01.11.

  10 alkalommal végzett lineáris lökéshullám kezelés után. A vaskos szaruréteg levált, ép bőrterület látható

  P. Dávid cukorbeteg láb seb bal láb 2016.01.11.

  10 alkalommal végzett lineáris lökéshullám kezelés után. A sebek begyógyultak

  Milyen, a lökéshullám-terápiát kiegészítő, kezelések állnak még rendelkezésre?

  Az idegek károsodásának (neuropátia) és az erek állapotának (angiopátia) javítása

  A cukorbeteg láb egyik fő tünete az érzéskiesés vagy éppen túlérzékenység, amely a kóros cukoranyagcsere miatt vezet az idegek károsodásához a bőrben. Az orvosi kifejezéssel neuropátiának nevezett tünet enyhítésére többféle gyógyszeres kezelési mód is létezik, amellyel mérsékelhető a bőrérzés zavara. Vizsgálattal az idegek károsodása könnyen felismerhető, még abban a stádiumban, amikor még nincsenek sebek a bőrön. A sebek azért is növekedhetnek, mert az érzéskiesés miatt a beteg nem veszi észre a seb kialakulását vagy nem tulajdonít jelentőséget a sebnek. A láb érzéketlensége esetén előfordulhat, hogy a beteg a vérzést csak akkor veszi észre, amikor a vérfolt már a zoknin átütött.

  A gyógyszeres kezelés alkalmazásával megelőzhető lehet, hogy a kis méretű sebek fokozatosan egyre súlyosabbá váljanak. Alapvető, hogy a beteg tájékozott legyen arról, hogy hetente gondosan meg kell néznie a lábát, hogy nincs-e rajta gyulladás, vérhólyag, seb. Már kicsiny hámhiány észlelésekor, azonnal fel kell keresnie az orvosát!

  Az erek állapotának (angiopátia) javítására szintén léteznek gyógyszeres kezelések. Ezeknek a gyógyszereknek a szedése is nagyon fontos, hiszen a sebek kialakulásában, a sebgyógyulás elmaradásában fontos szerepet játszik a vérkeringés károsodása is. A gyógyszeres terápiával lassítható ez a folyamat, ezzel pedig jó esetben elkerülhető, hogy a láb fekélyesedése súlyossá váljon.
  A cukorbetegek védekezése a baktériumok és a gombák fertőzésével szemben csökkent. Gyakoriak a fertőzések, amikor szisztémás antibiotikum vagy gombaölő gyógyszerek szükségesek. Ezeknek a gyógyszereknek a felírása minden esetben bőrgyógyász vagy a cukorbeteg láb kezelésére szakosodott orvos feladata.

  Sebkezelés

  A lábon kialakult, nem gyógyuló sebek esetében szakszerű és folyamatosan végzett sebkezelésre is szükség van. A krónikus sebek kezelése szakértelmet, speciális képzettséget igényel. A sebkezelés olyan szubspecialitás, amelyet a sebkezeléssel foglalkozó orvosnak és a szakápolónak is el kell sajátítania. Anatómiai, bőrgyógyászati, sebészeti, infektológiai ismeretekre van szükség, amelyeknek a tudásanyaga az utóbbi 15-20 évben rendkívüli mértékben fejlődött és kutatásokkal is alátámasztott.

  Nem elég egyszerűen csak a korszerű kötszereket tenni a sebre, hanem a sebekről az elhalt anyagokat el kell távolítani, a fertőzést meg kell akadályozni és a vér-, és nyirokkeringést biztosítani kell a végtagban.

  Az Istenhegyi Magánklinika Sebkezelő Centrumának cukorbeteg lábbal foglalkozó szakrendelésén a sebkezelésben is komoly tapasztalattal rendelkező szakemberekek fognak Önnek segíteni, ezért ezekkel a tünetekkel érdemes már a sebek kialakulásának a kezdetén hozzánk fordulnia!

  A bőrkeményedések (kóros nyomáspontok) kezelése

  Amennyiben a bőr érzéketlensége (neuropátia) miatt kialakuló elszarusodott, megvastagodott hámrétegek nem kerülnek rendszeresen eltávolításra, a lábujjak vagy a talp szövetei a szaruanyag nyomása következtében elhalnak, az érintett helyeken seb keletkezik.

  Hogyan előzhető ez meg?

  A bőrkeményedéseket ne otthon, házilag, hanem a cukorbeteg láb tüneteit is jól ismerő pedikűrössel, úgynevezett podiáter szakemberrel kell kezeltetni! A podiáterek olyan szakemberek, akik szakirányú továbbképzés keretében sajátítják el a cukorbeteg lábon kialakult bőrkeményedések eltávolításának helyes módszerét. A szakszerű beavatkozással jelentősen csökkenthető az érintett lábujj- vagy talpfelület kisebesedésének a kockázata.

  Nagyon fontos, hogy abban az esetben, ha a bőrkeményedések eltávolítása során vérző seb keletkezne, akkor azonnal forduljon háziorvosához és kérje, hogy bőrgyógyász vagy sebész szakorvoshoz utalja! Ha ez nem történik meg, akkor a seb elfertőződhet és idővel a láb üszkösödése is megindulhat!

  Szintén nagyon fontos eleme a megelőzésnek és a kisebesedett láb gyógyulásának a megfelelő gyógycipő viselése. A gyógycipőt cukorbetegséggel foglalkozó szakorvos vagy ortopéd orvos írhatja fel. A speciális cipő segíti a deformálódott lábra nehezedő nyomás (testsúly) egyenletes elosztását.