Bőrön keresztül alkalmazott széndioxid gyógygáz kezelés

A nem gyógyuló, krónikus sebek kialakulásának több oka van. Ilyenek a visszerek megbetegedése, az érszűkület, a cukorbetegség, a nyiroködéma, bőrfertőzések, immunbetegségek. A nehezen gyógyuló sebek kezelésében elsődleges a seb okának a megállapítása, azaz a diagnózis. A diagnózis ismeretében van lehetőség az oki kezelésre. A seb kialakulásához vezető leggyakoribb okok ismeretében a kezelés alapja a vénás-, vagy artériás keringés elégtelenségének elhárítására, a cukorbeteg anyagcsere karbantartására, a nyiroködéma fizioterapiás kezelése.

A sebkezelés szakszerű végrehajtása, az interaktív sebkezelők alkalmazása, a gondos infekció kontroll követése – a hatékony sebkezelést jelenti.

A sebgyógyulás elhúzódása azonban minden esetben összefügg avval, hogy a szövetek vérellátása nem megfelelő. Sok esetben kimutatható, hogy a nagyobb ütőerek (az artériák, amelyek az oxigénben és tápanyagban gazdag vért szállítják a szövetekbe) nem károsodottak súlyosan, azonban a bőrben futó kis erek (kapillárisok vagy hajszálerek) működése elégtelen, és nem tudják a nagyobb erekből az oxigénben gazdag vért eljuttatni a bőrbe, a sebek területére. Ezt nevezzük a mikrocirkuláció károsodásának, mert azok a kis ereknek a működése elégtelen, amelyek csak mikroszkóppal láthatók.

Ilyen esetekben a nagy erek szűkületét nem igazolják az érvizsgálatok (angiologia), de a bőrsebek gyógyulása elhúzódik, mert a seb gyógyulásának az elősegítésében alapvetően fontos a kicsiny bőrerek egészséges működése.

A nehezen gyógyuló, krónikus sebek száma világszerte igen nagy és a kezelések költsége is rendkívül magas. A sebes betegek életminősége rossz. A kutató szakemberek ezért újabb és újabb kezelési módszereket keresnek a krónikus sebek gyógyulásának elősegítésére. Ezen módszerek egyike a széndioxid gáz alkalmazása a kezelésben.

A mofetta vulkáni utótevékenységhez kötődő, főleg széndioxidból (CO2) álló gázfeltörés. Olasz szó, amely a latin mephitis szóból („bűzös kipárolgás”) származik. A természetben előforduló mofettákat évszázadok óta ismerik és használják A természetben található gázok orvosi felhasználását már az ókorban is felismerték, a gáz kedvező hatásait különböző betegségek kezelésében alkalmazták és ma is alkalmazzák. Hazánkban kizárólag Mátraderecskén érhető el természetes formában. Ez egy úgynevezett száraz mofetta, ami azt jelenti, hogy a betegek nem szénsavas vízben ülnek, hanem a bőrön át felszívódó széndioxid gáz terápiás hatása érvényesül.

A természetben található gázok orvosi felhasználásával pozitív eredményeket értek el különböző mozgásszervi és keringési betegségek kezelésében, amelynek az a magyarázata, hogy a bőr kis erei helyileg kitágulnak, a hajszálerek keringése fokozódik, a véráramlás sebessége pedig nő.

Annak érdekében, hogy ez a fajta kezelés ne csak Mátraderecskén legyen elérhető, magyar kutatók kifejlesztették a mofetta kezelés mesterséges formáját is, amely az Istenhegyi Klinikán is üzembe helyezett Mobil Mofetta kezelőeszköz. A Mobil Mofetta egy olyan kabinból áll, amelybe tisztított széndioxidot lehet bevezetni, és ezzel a földrajzi régiótól függetlenül is kihasználhatóvá váltak a mofettakezelés jótékony terápiás hatásai.

Ez a kezelés került az Istenhegyi Klinikán bevezetésre. A cél, hogy a korszerű sebfedők és a lökéshullám kezelés mellett vagy azok kiegészítéseképpen a széndioxid bőrre gyakorolt hatását is felhasználják a nehezen gyógyuló sebek kezelésében.

A széndioxidos kezelés elsődleges célja azoknak a végtagoknak a kezelése, amelyeknél az érszűkület miatt nem gyógyulnak a sebek. Ezekben az esetekben gyakran kerül sor a végtag amputálására. A kezelés az amputáció elkerülésének a reményét erősíti. Az érintett végtag megmentésére alkalmazott kezelési módszer hosszabb távon is elősegítheti az artériás hajszálerek keringésének javulását, amely alapvető fontosságú a krónikus sebek gyógyulási folyamatában.

Hogyan történik és hogyan hat a széndioxid gázzal végzett kezelés?

A széndioxid gázzal végzett kezelés egy fémből készült kabinban zajlik. A kabin deréktól lefelé zárt, amelybe széndioxiddal dúsított levegőt vezetnek. A beteg egy széken ülve, a lábait a zárt kabinban kényelmesen elhelyezi. A széndioxid gáz a bőrön keresztül szívódik fel. Egy kezelés 30 percig tart.

A széndioxid gáz hatásának magyarázata

Egészséges vérkeringés esetén alkalmazva a széndioxid gázt, értágulatot észleltek. Ez volt a magyarázat arra, hogy vizsgálni kezdték a gáz hatását a bőrön keresztül a vérkeringésre. A gáz értágulatot okoz, a bőr kipirul, a bőr hőmérséklete néhány fokkal emelkedik.

10 beteget vizsgáltak, akiknek II. stádiumú érszűkületük volt, ami azt jelenti hogy az érszűkületet műszerrel is igazolták, és a betegek járáskor (100-200 méter megtétele után fájdalmat éreztek és meg kellett állniuk. A gázt 20 percig alkalmazták. Vizsgálták a karon és a combon a vérnyomást, a szívműködést, a szívverések számát egy perc alatt, mérték a z oxigén nyomását a bőrben.

A széndioxid gáz alkalmazása után a vérnyomás emelkedett a kezelt alsó végtagon, a bőr kipirult, és a hőméréklete emeledett, bőr oxigén nyomása is nőtt. A szisztémás vérnyomás és vérkeringés nem változott.

Annak kizárásra, hogy a vizsgált személyeknél a mért változások csak pszihés hatásra következtek be, hasonló módon végeztek vizsgálatokat, amikor a kamrában nem volt széndioxid. Ezekben az esetekben nem változott a vérkeringés.

Ez a vizsgálat bizonyítja, hogy a bőrön keresztül ható széndioxid gáz pozitiv hatással volt a kórosan (arteriopátia) működő kicsiny ütőeres kapillárisokra a II.stádiumű érszűkületben szenvedő betegek esetében.*

A széndioxid érszűkületre gyakorolt hatásának kutatása

A széndioxid gáz kezeléssel foglalkozó orvosok folyamatosan keresik azokat az adatokat a tudományos közleményekben, amelyekben a kezeléseket alátámasztó tudományos eredményeket írják le.

A nem gyógyuló sebek esetében a vérellátás elégtelen a seb és a sebkörnyék területén, aminek az a magyarázata, hogy nincsen elegendő oxigén-, és tápanyagellátás a területen. A sebek gyógyulásához a szövethiány pótlására van szükség, amely csak a jó vér-, és oxigénellátás esetén lehetséges.

A kezelés alkalmával mesterségesen alkalmazott széndioxid javította a vérkeringést és ezáltal a szövetek oxigénnel való ellátását. Megnövekedett a véráram a kezelt területen.

A széndioxid kezelés hatására a bőrben emelkedik a széndioxid koncentráció, és az oxigén koncentráció is, amelyet mérésekkel ellenőríztek. Ennek az a magyarázata, hogy a szövetekben megnövekedett nyomású széndioxid és hidrogén ionok is bejutnak a vörösvérsejtekbe, amelyek hordozzák az oxigént kötő hemoglobint. Ez előmozdítja az oxigén hordozó hemoglobin szerkezetének a megváltozását és ezáltal oxigén szaporodik fel a szövetekben. Ez lehetővé teszi, hogy a széndioxid hatására megnövekedett véráramlás a megnövekedett mennyiségű oxigén eljuttassa a sebek területére illetve a sebek környezetébe és ezáltal a szövetek újraképződését és a sebek gyógyulását elősegítse.**

A hatás klinikai környezetben, azaz betegek kezelésével történő igazolása és hatékonyságának bizonyítékokkal való alátámasztása, létjogosultságot teremtett a korszerű orvoslásban arra, hogy a kezelést a gyakorlatban alkalmazzák.***

Betegeink kezelésekor követjük a bőr véráramlásának változását az alsó végtagokon, a vérnyomást a kezelés előtt és után ellenőrízzük, hogy további adatokat kapjunk a széndioxid gáznak a bőr mikrocirkulációjára gyakorolt hatásáról.

Mik a széndioxid gáz alkalmazásának ellenjavallatai?

A széndioxid gáz alkalmazásának ellenjavallatai a következők: keringési elégtelenség, dyspnoe (nehézlégzés), nem kellően kontrollált magas vérnyomás, angina pectoris, szívinfarktus, tüdőembólia, agyi trombózis a kórtörténetben, gyulladásos betegségek, valamint eszméletvesztéssel járó kórképek. A kezelés nem alkalmazható terhességben és menstruáció alatt.

Forrás:

*Savin E, és munatársai: A bőrön keresztül felszívódó CO2 gáz hatása a II stádiumú artériás érszűkületben szenvedő betegek vérkeringésére. Angiology, 46,1995.

** Komoto Y, és munkatársai:Adv Exp Med Biol. 1988;222:637

*** Finzgar M., és munkatársai: A gáz alapú széndioxid bőrön keresztül való alkalmazásának hatása a bőr mikrocirkulációjára. Clin Hemorheol Microcirc. 2015;60:423.