Kezdőoldal2019-06-29T06:27:01+01:00

Üdvözöljük az Istenhegyi Magánklinika Sebkezelő Centrumának honlapján!

Az Istenhegyi Klinikán működő seb-, és nyiroködéma kezelő szakrendelő az egész országban egyedülállónak tekinthető. A rendelő létrehozásának az a célja, hogy a legmodernebb irányelvek szerinti sebkezelés alkalmazása mellett módszertani útmutatást dolgozzon ki a nehezen gyógyuló, krónikus sebek kezelésében. A sebkezelő centrum szakmai irányítója Prof. Dr. Daróczy Judit, c.egyetemi tanár, bőrgyógyász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A krónikus sebek ellátása világszerte komoly problémát jelent. A nem gyógyuló sebes betegek száma világszerte igen magas, és az életkor emelkedésével a kezelésre szoruló betegek száma szaporodik. Ez kihívást jelent az orvosoknak, kutatóknak.

A molekuláris biológiai és immunológiai vizsgálatok az utóbbi 25 évben, igen sok adatot szolgáltattak a gyógyításban dolgozó orvosoknak. Az elhúzódóan gyógyuló vagy krónikus sebek kialakulásának több oka is lehet pl. a visszerek megbetegedése, az érszűkület, a cukorbetegség, immunfolyamatok. A diagnózis felállítása gyakran laboratóriumi-, szövettani-, immunológiai- vagy eszközös vizsgálatokat (ultrahang, érfestés) is igényel. A vizsgálatokat és a kezelést a sebkezelésben jártas szakembernek kell irányítania, de ebben több orvosi szakmának és az egyes kezelési eljárásokban jártas szakembereknek a közreműködése is szükséges.

Az Istenhegyi Klinika nemcsak korszerű szaktudást nyújt a kezelésre jelentkező betegeknek, hanem a nem gyógyuló sebek kezelésében használatos, a jelenlegi legkorszerűbb technológiai eszközökkel is rendelkezik.

A Centrumunkban kezelt krónikus sebek típusai

Cukorbeteg lábon kialakult sebek és fekélyek

Cukorbeteg lábon kialakult sebek

A cukorbeteg lábon, az ujjakon és gyakran a talpon a beidegzési zavar következtében kóros bőrkeményedés alakul ki, amely kifekélyesedik.

Nyiroködémában kialakult sebek és fekélyek

Nyiroködémában kialakult sebek

Nyiroködémában a pangó nyirokfolyadék szétfeszíti a hámot. A hámsérülésen keresztül ürülő sárgás színű nyirokcsorgás fellazítja a hámot és seb keletkezik.

Érszűkület okozta sebek és fekélyek

Érszűkület okozta sebek

Az érszűkület következtében kialakult seb fájdalmas, a seb alapja száraz, a lábszár külső felszínén, a bokacsont felett, a láb ujjain jelenik meg.

Vénás elégtelenség okozta sebek és fekélyek

Vénás keringési elégtelenség okozta sebek

A vénás keringési elégtelenségben a fekély erősen váladékozik, a lábszár alsó harmadának a belső oldalán, barnás színű, gyulladt környezetben látható.

Szolgáltatásaink

Sebkezelés

Sebkezelés általános irányelvei

A korszerű sebkezelés széles körű kutatásokra és tapasztalatokra épül, igyekszik kiküszöbölni a sebgyógyulást akadályozó okokat és a folyamatosan fennálló krónikus gyulladást. Az Istenhegyi Klinika Sebkezelő Centruma a jelenleg elérhető legjobb sebfedő anyagok felhasználásával a legkorszerűbb sebkötözést valósítja meg, igazodva a nemzetközi irányelvekhez.

Krónikus sebek és fekélyek kezelése lökéshullám terápiával

Krónikus sebek és fekélyek kezelése lökéshullám terápiával

A lökéshullám-terápiának nevezett eljárással – a hagyományos sebkezelő módszerekkel kiegészítve – igen látványos eredmények érhetőek el a sebgyógyulásban. A több, heti gyakoriságban alkalmazott kezelésekből álló terápia során látványosan és fokozatosan csökken a seb nagysága és mélysége. A seb begyógyulása is bekövetkezhet. A gyógyulásnak természetesen akkor van a legnagyobb esélye, ha a seb korai állapotban kerül felismerésre és kezelésre. A lineáris lökéshullám terápia segítségével meggyógyítható és hosszú évekig olyan egészséges állapotban őrizhető meg a cukorbeteg láb, amellyel megfelelő életminőségben lehet élni!

Krónikus sebek és fekélyek kezelés lágylézer terápiával

Krónikus sebek és fekélyek kezelés lágylézer terápiával

Az alacsony intenzitású fényt alkalmazó lágylézer terápia hatásának klinikai vizsgálatai a cukorbeteg lábon kialakult sebek kezelésében – a hagyományos sebkezelési módszerekkel kombinálva – egyértelműen pozitív eredményeket mutatnak. A lágylézer befolyásol több sejtélettani mechanizmust, amelyek segítik a sebgyógyulást. A kutatási eredmények alapján az Istenhegyi Klinikán is elérhető lágylézer eljárást ezért érdemes alkalmazni a nehezen gyógyuló sebek kezelésénél a szintén hatékony lökéshullám terápiával ötvözve.

Bőrön keresztül alkalmazott széndioxid gyógygáz kezelés

Angiocarb

A természetben található gázok orvosi felhasználását már az ókorban is felismerték, a gáz kedvező hatásait különböző betegségek kezelésében alkalmazták és ma is alkalmazzák. Hazánkban kizárólag Mátraderecskén érhető el természetes formában. Ez egy úgynevezett száraz mofetta, ami azt jelenti, hogy a betegek nem szénsavas vízben ülnek, hanem a bőrön át felszívódó széndioxid gáz terápiás hatása érvényesül.

A természetben található gázok orvosi felhasználásával pozitív eredményeket értek el különböző mozgásszervi és keringési betegségek kezelésében, amelynek az a magyarázata, hogy a bőr kis erei helyileg kitágulnak, a hajszálerek keringése fokozódik, a véráramlás sebessége pedig nő.

Annak érdekében, hogy ez a fajta kezelés ne csak Mátraderecskén legyen elérhető, magyar kutatók kifejlesztették a mofetta kezelés mesterséges formáját is, amely az Istenhegyi Klinikán is üzembe helyezett Mobil Mofetta kezelőeszköz. A Mobil Mofetta egy olyan kabinból áll, amelybe tisztított széndioxidot lehet bevezetni, és ezzel a földrajzi régiótól függetlenül is kihasználhatóvá váltak a mofettakezelés jótékony terápiás hatásai.

Podiátriai rendelés

Podiátriai rendelés

A podiáter egy speciálisan képzett diplomás egészségügyi szakdolgozó, aki a láb bőrén, a körmökön kialakult kóros elváltozások szakszerű kezelésével és az un.  problémás lábak gondozásával foglalkozik.

Az un. problémás lábak rendszeres ellenőrzése szükséges, ezért javasolt a tünetek okát feltáró állapotfelmérés, a szükséges szakszerű kezelés és a  meghatározott időszakonkénti gondozás.  A podiátriai rendelésen lehetőség van a betegek tájékoztatására, a lábápolásra, a gondozásra.  A kezelés alkalmával lehetőség  van a seb kezelés tanítására nem csak a beteg, hanem a hozzátartozó részére is.

Esettanulmányok

További háttéranyagaink

1312, 2016

Cukorbeteg láb: hogyan gyógyulnak be a sebek?

A sikeres sebgyógyulás alapvetően fontos feltétele a megfelelő vérellátás. Az oxigént és a szövetek újraképződéséhez szükséges tápanyagokat és sejteket szállító nagy erek mellett a kis ereknek, orvosi meghatározással, a kapillárisoknak, kiemelt szerep jut. Ezek a kapillárisok táplálják a hámsejteket, ezért a hám újratermelődéséhez, a sebgyógyuláshoz nélkülözhetetlen az elégséges működésük.

Csatlakozzon a zárt „Krónikus sebek kezelése” Facebook csoporthoz!

A „Krónikus sebeke kezelése” Facebook csoport a krónikus sebbel élők támogatására és egymás közötti kommunikációjuk, véleménycseréjük megkönnyítésére létrehozott zárt csoport. A csoportba bárki felvételt kérhet, aki vagy akinek hozzátartozója érintett. A csoport egyik fő célja, hogy a betegek meg tudják osztani a különböző intézményekkel, sebfedő anyagokkal, modern terápiákkal szerzett tapasztalataikat egymás között és tájékoztassák egymást a lehetőségekről, az esetükben hatékonynak bizonyult terápiákról. A csoport szakmai támogatója a sebkezeles.com.

Hol talál meg bennünket?

Istenhegyi Magánklinika

1125 Budapest, Istenhegyi út 31/B.

Bejelentkezés: telefonon vagy emailben

Tel: +36 1 224 5424  –  Email: info@sebkezeles.com

Go to Top